torstai 28. toukokuuta 2015

Uuden opettelua

Lapsena harjoittelimme sinnikkäästi kärrynpyörän heittämistä läpi kesäloman. Uuden taidon opettelu oli luonnollista, koska silloin ei vielä tarvinnut osata kaikkea. Aikaa uuden taidon opetteluun oli rajattomasti ja harjoittelu tapahtui spontaanisti. Aina nurmikkoalueen sivuuttaessa oli heitettävä pari kärrynpyörää ja tällaista harjoittelua tapahtui useamman kerran päivän aikana.

Uuden opettelu aikuisiällä vaatii enemmän nöyryyttä ja sitä, että uskaltaa yrittää jotain, missä tietää mahdollisesti mokaavansa useita kertoja ennen onnistumisia. Heittäytyminen ei ole koskaan ollut vahvin puoleni ja kasasin hyvän annoksen paineita eskimokäännöksen opetteluun. Ensimmäisillä kokeilukerroilla olin tyytyväinen, kun pystyin ilman paniikkia pitämään itseni veden alla kajakissa. Suuntavaiston hukkuminen ylösalaisin ollessa ja liikkeen hahmottaminen veden alla toi haastetta. Ensimmäisten yritysten kuvista näkee hyvin, että nousussa pää tulee liian aikaisin ylös muuhun kroppaan verrattuna.

Polskinnan Töölössä 2013 ikuisti Pasi Järves

Talvella eskimotreenit jatkuivat uimahallin lämpimässä ja kirkkaassa vedessä. Eskimo alkoi nousta ensimmäisellä hallivuorolla ja olin tyytyväinen. Muutaman viikon päästä palasin halliin, taito oli unohtunut ja pettymys valtava. Motivaatio katosi ja hallitreeneihin ei tehnyt enää mieli mennä.

Harmitti, kun kroppa ja pää eivät toimineet synkronoidusti. Vuoden tauon jälkeen uskaltauduin uudelleen uimahallin lämpöön opettelemaan käännöstä. Ärsytti jo valmiiksi ja pessimistinä olin valmistautunut siihen, ettei tälläkään kertaa hommasta tulisi mitään. Yllätyksekseni sain eskimon kuitenkin nousemaan ensimmäisellä yrityksellä. Konkreettisia toistoja uuden taidon opetteluun ei lopulta mennyt kovin montaa, mutta ajatustyötä ja mielikuvaharjoittelua taustalla olikin sitten tekoja enemmän. Jälkeenpäin ihmetyttää, että miten niin pienellä voimalla voi saada paatin kääntymään. Toistoja kuitenkin vielä tarvitaan, jotta homma toimisi myös yllättävissä tilanteissa ja erilaisilla kajakeilla. Täytyy myös mainita, että minulla on ollut mielettömän hyvät yllyttäjät, rohkaisijat ja opettajat, joita voi myös syyttää onnistuneista eskimoista.

Videosta kiitokset Kimmo Kolehmaiselle

Edellisen viikonlopun vietin koskikurssilla ja eskimotaidot pääsivät siellä todelliseen käytännön testiin. Onnistuivatko eskimot vai menikö homma uimiseksi? Siitä varmaankin lisää seuraavalla kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti